CoderDojo is een techniek-/programmeerclub voor 7-17 jaar. De jeugd kan hier zoal leren hoe je een computer kan programmeren: maak een eigen computerspel, een website, of een app. Of leer hoe je elektronica kan aansluiten en programmeren. Of wellicht wil je leren hoe je kan 3D modelleren met de computer, en jouw eigen 3D model zelf uitprinten met een 3D printer? Het kan allemaal! Daarnaast ontmoeten deelnemers like-minded mensen, wat tot nieuwe vrienden en samenwerkingen kan leiden.
Op dit moment zijn wij afhankelijk van de kennis en kunde van ons vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn bezig om de aangeboden stof zichzelf eigen te maken om de kids te kunnen helpen. Op dit kiezen wij ervoor onderstaande onderdelen aan te bieden. Later volgt meer leuke en interessante technieken en programmeertalen om te kunnen uitproberen.
Wat kan je bij ons komen oefenen?
Scratch
Scratch is een programma ontwikkeld door MIT Media Lab rond 2002/2004. Scratch is het programma waarmee we beginnen met kinderen die voor het eerst instromen. Het is speciaal ontwikkeld om kinderen te leren om creatief te zijn, en te leren om logisch en gestructureerd na te denken. Oftewel, te leren programmeren. In Scratch kun je voornamelijk eigen games of animaties maken.
Scratch is geen geschreven programmeertaal met syntax. In plaats daarvan kun je blokjes in elkaar klikken (denk aan Lego). Ieder blokje heeft één bepaalde functie, bijvoorbeeld om je karakter een aantal stappen te laten zetten. Door blokken slim te combineren, maak je al snel complexe programma’s.
Ondanks dat Scratch geen geschreven programmeertaal is, en daarom minder als traditioneel programmeren aanvoelt, kunnen kinderen in Scratch de logica van programmeren spelenderwijs leren. Denk bijvoorbeeld aan if-statements (condities) of for-loops (herhalingen). Of je die nu typt, of dat je blokjes in elkaar schuift: de onderliggende logica blijft hetzelfde!
Advies leeftijd: 8+ (normaal), 7+ (hoogbegaafd)
Advies voorkennis: Je kunt Scratch zonder enige voorkennis gaan leren!
Micro:bit
De micro:bit is een klein (4x5cm) micro-computertje met knopjes voor de bediening, en een 5×5 led matrix als beeldscherm, dat met 4 verschillende programmeertalen kan worden geprogrammeerd. De meest laagdrempelige taal is de Blocks Editor, waarin het programma (script) op een grafische wijze wordt ontworpen, door blokjes te slepen en aan elkaar te hangen. Hierbij kunnen geen syntax fouten gemaakt worden, maar toch wordt de manier van denken van een programmeur aangeleerd. De praktijk laat zien dat kinderen, vanaf 10 jaar snel aan de slag gaan, met een minimum aan instructie.
Verder beschikt de micro:bit over vele sensoren. Door gebruik te maken van de juiste Blocks kunnen temperatuur, licht, acceleratie (trillingen), oriëntatie en magneetvelden (kompasfunctie) gemeten worden en gebruikt worden in de zelf te maken toepassingen.
Tinkercad
TinkerCAD is een computerprogramma waarmee je coole 3D tekeningen kan maken op de computer. Je maakt een tekening door verschillende blokken op elkaar te zetten en ze samen te smelten tot één mooi geheel op het einde en dan heb je je voorwerp. Bijvoorbeeld een huis kan je maken door een kubus en een piramide op elkaar te zetten.
Je kan de voorwerpen ook echt maken. Je kan bijvoorbeeld een zonnebril tekenen met TinkerCAD en erna laten uitprinten met een 3D printer. Je resultaat is dan een echte super coole plastieke zonnebril die je zelf kan opzetten. Op dit moment heeft Coderdojo Hazerswoude-Rijndijk (nog) geen 3D-printer tot de beschikking.
En daarna…
De ervaring heeft geleerd dat ieder kind een eigen leerpad heeft. Het ene kind blijft bezig met Scratch, het andere kind wil een verdiepingsslag maken en gaat verder met Micro:bit, HTML of Arduino. We kijken per kind wat de wensen zijn en met name wat het kind kan. Loop tijdens onze sessies gerust even naar binnen om meer informatie op te vragen bij onze senior-mentors.
